نتیجه جستجوی ( صفحه پیدا شد)

اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی چیست

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در مرز روان پریشی و روان نژندی قرار دارند و نشانه های آن‌ها ناپایداری در خلق، حالات عاطفی، رفتار، خودانگاری و روابط ابژه‌ای است. اشخاصی که به این اختلال دچار می شوند، دارای خودپنداره (خودانگاره) به شدت بی‌ثباتی هستند.

این بیماری روانی از اولین سال های بزرگسالی شروع می شود و در جنبه های مختلف زندگی فرد خود را نشان می دهد و باعث بی ثباتی عاطفی می شود. افراد مبتلا به این اختلال تصورات بین فردی و شخصی بی ثباتی دارند، روابط آن ها شدید و آشفته است به طوری که دوست یا معشوق خود را یک ایده آل گرای افراطی می دانند و پس از مدتی از همان افراد نا امید و سرخورده می شوند. این الگو معمولاً با علائم زیر همراه است:

  • رفتار تکانشی
  • افکار پارانوئید گذرا
  • احساس مزمن خالی بودن
  • رفتار خودکشی

 

اختلال شخصیت مرزی چه علائمی دارد

مهمترین ویژگی های این اختلال موارد زیر است:

  1. عصبانی بودن شدید
  2. بی ثباتی عاطفی
  3. اقدام مکرر به خودکشی
  4. خودآزاری مکرر
  5. ترس از تنها ماندن
  6. پول را بی رویه و بی پاسخ خرج کردن
  7. روابط جنسی نامناسب
  8. رانندگی با ریسک بالا
  9. استفاده از مواد اعتیاد آور
  10. احساس پوچی کردن 

بی ثباتی عاطفی در این گونه افراد معمولاً با تکانش گری سطح بالا همراه است که در نهایت منجر به رفتارهای خود تخریبی و یا خود آزاری می شود.

خودکشی آن ها ممکن است دیگران را فریب دهد، اما اقداماتی که از طریق آن ها به خودشان آسیب می رسانند همیشه گمراه کننده نیست زیرا آسیب جسمی یکی دیگر از ویژگی های این اختلال است که افراد بیشتر برای رفع اضطراب انجام می دهند.
این افراد نسبت به محیط و شرایط محیطی بسیار حساس هستند، افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، ترس بسیار از طرد شدن و رها شدن و حتی جدایی کوتاه مدت یا تغییرات اجتناب ناپذیر دارند.

آنها طرد شدن را در ذهن خود به عنوان بد بودن خودشان می دانند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی دائماً سعی می کنند از احساس طرد شدن و رها شدن اجتناب کنند، که منجر به رفتارهای تکانشی مانند آسیب به خود و رفتار خودکشی می شود، به همین دلیل تشخیص زودهنگام و درمان می تواند بسیار مهم باشد.

 

تست اختلال شخصیت مرزی

 

تشخیص اختلال شخصیت مرزی

این افراد فاقد ثبات عاطفی هستند و بنابراین ممکن است نتوانند تصمیمات درستی بگیرند و بسیاری از رفتارهای آنها ناشی از اقدامات تکانشی است. از آنجا که این افراد به خود و در موارد نادر به دیگران آسیب می رسانند، بهتر است در اسرع وقت خود را درمان کنند. با توجه به مطالبی که در طول این مقاله ذکر می شود می توانید علائم موجود را با فرد مدنظر تطبیق دهید ولی این نکته را در نظر داشته باشید که تشخیص واقعی و نهایی بر عهده ی روانشناس است و برای کنترل و درمان این بیماری پس از تشخیص در طی جلسات مشاوره، روانشناس فرد مبتلا را به روانپزشک ارجاع می دهد.

این نکته را نیز فراموش نکنید که جلسات مشاوره باید ادامه دار باشند زیرا این بیماری تنها با اتکا به دارو درمانی قابل حل شدن نیست و افراد برای طی کردن این مسیر به یک چراغ راهنما نیاز دارند که روانشناس این امر را به عهده می گیرد. آکادمی روانشناسی ققنوس با کادری مجرب آماده خدمت رسانی به شما عزیزان در راستای انواع مشاوره فردی و گروهی می باشد. با ما در تماس باشید.

جهت دریافت راهنمایی و یا ثبت درخواست مشاوره، با ما در تماس باشید

تماس با ما درخواست نوبت دهی مشاوره

تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی

جهت اطلاعات بیشتر در رابطه با اختلال دوقطبی پیشنهاد می کنم مقاله ما در این خصوص را با مراجعه به بخش اخبار و مقالات مطالعه فرمایید. ویژگی مشترک این دو اختلال دوره های مکرر افسردگی که فرد به آن مبتلا می شود، است. بسیاری از اشخاصی که به اختلال دوقطبی دچار هستند شباهت بسیاری به افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی یا افسردگی تک قطبی دارند؛ آن ها احساس غم و اندوه می کنند، علاقه و رغبت خود را نسبت به انجام فعالیت های مختلف از دست می دهند، حس بی ارزشی در آن ها بسیار بالا است و دارای مشکل تمرکز بر روی امور هستند. 

برای تشخیص اختلال دوقطبی، باید فرد پس از تجربه یک دوره افسردگی حداقل یک دوره شیدایی که با افزایش انرژی بدون نیاز به خواب، تغییرات خلق و خوی نامشخص و بالا، افکار بزرگ و یا چالشی به همراه رفتار تکانشی را تجربه کند. بیشتر اشخاصی که برای آن ها تشخیص اختلال دو قطبی داده شده است، در مواقعی که عجز ناشی از این اختلال را تجربه می کنند، در دوره های افسردگی خود قرار دارند؛ با این وجود، داشتن یک دوره شیدایی اثبات می کند که فرد از بیماری دوقطبی رنج می برد حتی اگر در حال حاضر دچار افسردگی باشد. 

اختلال شخصیت مرزی به عنوان یک اختلال خلقی تلقی نمی شود زیرا یک اختلال شخصیت طبقه بندی شده است. نشانه های اختلال شخصیت مرزی می تواند موجب بروز مشکلات خلقی در فرد شود اما این اختلال با تغییرات خلقی شناخته نمی شود. نشانه های این بیماری رابطه ای است؛ به این معنی که ما جهت تشخیص انواع اختلالات شخصیت، شیوه تعامل یک فرد با سایرین را با توجه به ساختارهای شخصیتی، نظیر وابستگی مورد بررسی قرار می دهیم. 

همه ما در زمان‌ها و موارد خاصی به والدین، دوستان و شریک عاطفی خود وابسته ایم که در موقعیت‌های مختلف یا زمان های دیگر، شیوه ارتباطی متفاوتی را با هر یک از آن ها پیش می گیریم یعنی امکان دارد مستقل تر یا حتی به شکلی رقابتی با آن ها تعامل کنیم؛ منظور این است که یک فرد فاقد اختلال به احتمال زیاد با والدین و دوستان خود با یک الگوی کلی و به یک شکل و شیوه ارتباط برقرار نمی کند در حالی که اشخاصی که مبتلا به اختلال شخصیت بوده و درمان نشده اند مایل هستند از همان ساختار شخصیتی یا رویکرد همیشگی جهت ایجاد روابط مکرر و تکراری استفاده کنند.

اجتناب از تنوع در مصاحبت و تعامل با اشخاص دیگر می تواند سبب شود روابط برای فرد بیمار دشوار، گیج کننده و افراطی به نظر برسد که این موضوع به نوبه خود سبب اضطراب و افسردگی می گردد زیرا این روابط ناپایدار بوده و به تدریج سبب انزوای شخص می شود. در بیشتر موارد برای اشخاص مبتلا به اختلال دوقطبی، بین شروع یک دوره خلقی و شیوه ی تعامل با سایر افراد  رابطه ی خاصی وجود ندارد در حالی که در خصوص با اختلال شخصیت مرزی، انتظارات در مورد روابط و تعامل با افراد دیگر دلیلی است که موجب بیماری و در نهایت مشکلات خلقی و همچنین اضطراب می گردد.

 

تشخیص اختلال شخصیت مرزی

 

ازدواج با اختلال شخصیت مرزی

ازدواج با فرد دارای اختلال شخصیت مرزی کار راحتی نخواهد بود به دلیل سبک و شکل زندگی این اشخاص و عملکرد مغزی‌شان، برقراری ارتباط و زندگی کردن با آن‌ها چندان آسان نیست. ازدواج با فردی مرزی که در مقابل درمان نیز از خود مقاومت نشان می دهد، می‌تواند مسائل و مشکلاتی را به وجود آورد که زندگی زناشویی را به تلخی بکشاند. برخی از مشکلات ازدواج با چنین افرادی به شرح زیر می باشد:

 

1. حس وحشت و ترس در زندگی مشترک

از مهم ترین مشکلات ازدواج با فردی مرزی نبود ثبات احساسی در شخص است که می‌‌تواند موجب ترس و وحشت در زندگی زناشویی شود. اینکه به طور دقیق ندانید شخص مقابل شما در مقابل شرایط و موقعیت های گوناگون چه عکس‌العمل خواهد نشان داد، یک نوع نگرانی همیشگی را در شما به وجود خواهد آورد.

 

2. خطرات جانی

متاسفانه افرادی که به اختلال شخصیت مرزی مبتلا هستند اقدام به خودآزاری و خودکشی کرده و سابقه خودزنی در آن ها زیاد است. در این بین امکان دارد شما نیز از سمت چنین اشخاصی صدمات جسمی مختلفی را دریافت کنید.

 

3. فرآیند طلاق بسیار دشوار

تصور کنید با شخصی ازدواج کرده‌اید و به هر علتی ادامه زندگی با او برای شما مقدور نیست و در پروسه جدایی و طلاق نیز آن فرد شما را به شدت تحت فشار قرار داده و با استفاده از شیوه های مختلف سعی در جلوگیری از جدایی و رفتن شما دارد. به نظرتلن چقدر صدمه روحی خواهید دید؟

ازدواج با شخص دارای شخصیت مرزی به این علت که فرد از طرد شدن و تنهایی به شدت می هراسد بسیار سخت و دشوار خواهد بود؛ چرا که اگر به هر دلیلی رابطه تمام شده باشد و سرانجامی جز جدایی نداشته باشد، شریک شما به شدت مقاومت کرده و یا اقدام به تهدید شما خواهد کرد.

 

4. نبود ثبات در زندگی مشترک

مهم‌ترین دلیل شروع یک زندگی مشترک، دستیابی به آرامش و ثبات است. موردی که در ازدواج با فردی مرزی وجود نخواهد داشت و یا اگر باشد بسیار ناچیز است.

 

ممکن است گفتن این موضوع چندان خوشایند نباشد، اما شروع زندگی مشترک با فردی مرزی بسیار پر دغدغه، پر چالش و آزاردهنده خواهد بود اگر قصد انجام این کار را دارید بهتر است با یک روانشناس و مشاور مشورت کنید. روانشناسان ما در مجموعه ققنوس آماده ی ارائه ی مشاوره قبل از ازدواج به شما عزیزان هستند، جهت رزرو وقت با ما در تماس باشید.

 

درمان اختلال شخصیت مرزی

با شرح حال فرد درگیر و اطرافیان به همراه تست اختلال شخصیت مرزی که در مراکز مشاوره گرفته می شود این بیماری در فرد تشخیص داده می شود و سپس روند درمان شروع می گردد. خوشبختانه روش های درمانی بر روی افراد دارای اختلال شخصیت مرزی خوب بوده و افراد پاسخ های مثبتی دریافت کرده اند ولی باید نکات و اصول زیر را در طول درمان در نظر داشته باشیم:

  • روند درمان کوتاه مدت نخواهد بود.
  • باید رابطه ای قوی میان بیمار و درمانگر برقرار شود که مبتنی بر کمک و یاری است.
  • می بایست نقش و مسئولیت‌های بیمار به وضوح و روشنی تبیین شوند.
  • درمانگر و بیمار باید اولویت های شان را در روند درمان ارائه کنند.
  • اگر نیاز باشد می توان به صورت همزمان از مشاوره های فردی و گروهی بهره گرفت.

درمان اختلال شخصیت مرزی از طریق رفتار درمانی و دارو درمانی انجام می شود؛ در برخی از مواقع دارو درمانی نه تنها راهکاری مفید تلقی می شود بلکه بسیار ضروری است. آنتی سایکوتیک ها و داروهای تثبیت کننده خلق جهت کنترل رفتار های تکانشی و خشم بیماران مورد استفاده قرار می گیرند همچنین خلق افسرده ای را که در این افراد بسیار مشهود است را می توان با داروهای ضدافسردگی بهبود بخشید.

بنزودیازپین ها علی الخصوص آلپرازولام جهت رفع بی قراری و اضطراب مفید است البته این دارو باید با دقت بسیار بالایی تجویز شود زیرا مصرف این دارو در برخی از بیماران موجب رفتارهای خطرناک می شود. داروهای ضد صرع همانند کاربامازپین امکان دارد عملکرد کلی بعضی از این بیماران را بهبود بخشند. فلوکستین و سرترالین نیز جهت کنترل پرخاشگری تکانشی و افسردگی موثر هستند.

جهت دریافت راهنمایی و یا ثبت درخواست مشاوره، با ما در تماس باشید

تماس با ما درخواست نوبت دهی مشاوره

افراد مشهور دارای اختلال شخصیت مرزی

تا این قسمت مقاله با اختلال شخصیت مرزی آشنا شدید، شاید با خود بیندیشید که افرادی که دارای این اختلال هستند در جامعه طرد شده و عاقبت خوشی نخواهند اشت اما باید بگوییم با وجود این بیماری هم می توان در عرصه های مختلف درخشید همانند بسیاری از افراد مشهور که شاید نام آن ها به گوشتان خورده باشد از معروف ترین کسانی که دارای اختلال شخصیت مرزی بوده و هستند می توان به پرنسس دایانا، آنجلینا جولی و بریتنی اسپیرز اشاره کرد. 
امیدواریم از این مقاله لذت برده و اطلاعات مدنظر خود را دریافت کرده باشید. چنانچه نیازمند مشاوره ی بیشتر در رابطه با این بیماری بودید با ما تماس بگیرید.

نظرات کاربران

فرم ارسال نظر

پاسخ دادن به :

امتیار خود را ثبت کنید

در فرم پر شده خطاهایی وجود دارد. لطفا آنها را بررسی کنید.
اعتبارسنجی فرم موفق بود!
نظرات کاربران

توماج حسینی

آیا این مریضی با سایر بیماریها اشتباه تشخیص داده میشه؟یعنی ممکنه؟؟؟

بازگشت به بالا