نتیجه جستجوی ( صفحه پیدا شد)

اختلال شخصیت پارانوئید

اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟

اختلالات شخصیت پارانوئید، مانند اسکیزوفرنی، در دسته اول یا در دسته افراد عجیب و غیر معمول طبقه بندی می شود. احتمالاً در مورد پارانوئید، مانند شک و تردید شنیده اید. در این مقاله، ما به بررسی دقیق این اختلال شخصیت می پردازیم.

در اختلال شخصیت پارانوئید، فرد رفتار و اعمال دیگران را مشکوک می داند و رفتار دیگران را تهدید آمیز، تحقیرآمیز و برای خود مضر می داند.

افراد مبتلا به این اختلال شخصیتی نمی توانند احساسات منفی خود نسبت به دیگران را بپذیرند یا تصدیق کنند، ترس آنها از سوء استفاده و خیانت بسیار قوی است و حتی اگر اطرافیانشان به آنها اعتماد کنند، باز هم به آنها اعتماد ندارند.

معمولاً رفتارها و اظهارات بسیار عادی دیگران دارای تصویری شخصی و کاذب است که آنها را ناراحت و عصبانی می کند و این احساس را برای مدت طولانی حفظ و حتی پرورش می دهند.

اولین علائم این اختلال در اوایل بزرگسالی با علائمی مانند سوء ظن و بد گمانی همراه است که قابل اثبات نیست؛ تصورات غلط دائمی در مورد رفتار و نیات دیگران، کینه و کینه دیگران و نوعی بی اعتمادی سرسخت است.

روانشناسان ما در مرکز مشاوره در کرج، که درمان به موقع می تواند تأثیر پیشگیرانه در وخامت حال بیمار داشته باشد. در صورت مشاهده رفتار مشکوک، بهتر است به یک مرکز سلامت روان مراجعه کنید.

 

علائم اختلال شخصیت پارانوئید

  • فکر میکند که اطرافیان او را مورد سوء استفاده قرار داده یا از  فریب خورده است.
  • آنها به تعهد یا وفاداری دیگران شک دارند.
  • آنها در مورد مشکلات شخصی خود در زندگی به دیگران نمی گویند، می ترسند که دیگران از این اطلاعات علیه آنها استفاده کنند.
  • به هیچکس اعتماد ندارند.
  • آنها دیگران را نمی بخشند.
  • آنها شر  کینه توزند هستند.
  • آنها انتقادی نیستند و بسیار حساس هستند.
  • آنها با عصبانیت و خشم واکنش نشان می دهند.
  • آنها خیلی سریع واکنش نشان می دهند و تلافی می کنند.
  • آنها فکر می کنند دیگران سعی می کنند به شخصیت آنها حمله کنند.
  • آنها بدون دلیل واقعی به همسر یا شوهر خود شک می کنند و او را خیانتکار می نامند.
  • او نگاه گاه به گاه دیگران را اشتباه تفسیر می کند.
  • روابط آنها با دیگران سرد است و فاصله خود را با دیگران به شدت حفظ می کنند.
  • آنها ممکن است شخصیتی کنترل کننده و حسود داشته باشند.
  • آنها همیشه درست می گویند و خود را مسئول هیچ مشکلی نمی دانند...
  • آنها نمی توانند سکوت کنند یا آرام باشند.
  • آنها با دیگران دشمنی دارند.
  • آنها دعوایی هستند.

 

شیوع اختلال شخصیت پارانوئید

شیوع این اختلال بین 0.5 تا 2.5 درصد از کل جمعیت است. پارانوئید در بین مردان شایع تر است و برخی معتقدند که در بین اقلیت ها، مهاجران و افراد مسن شایع تر است. افرادی که دارای سابقه خانوادگی اسکیزوفرنی هستند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.

افراد مبتلا به پارانوید معمولاً به تنهایی به دنبال درمان نیستند و برای درمان توسط همسر و مدیر (کارفرما) به مرکز مشاوره دولتی در کرج ارجاع داده می شوند.

اختلال شخصیت پارانوئید

عوارض و مشکلات اختلال شخصیت پارانوئید

"به دلیل طرز تفکر و رفتار افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید، توانایی آنها برای معاشرت به تدریج کاهش می یابد. آنها نمی توانند در محیط کار، مدرسه و محیط اجتماعی خوب عمل کنند. آنها با دیگران درگیر دعواهای حقوقی می شوند."تحت تعقیب قرار می گیرند. متقاضیان می گویند فروپاشی خانواده، از دست دادن شغل و حتی مسکن می تواند خطرات دیگری برای افراد مبتلا به بیماری های روانی باشد.

بیشتر بخوانید

مرکز مشاوره تحصیلی در کرج

علل اختلال شخصیت پارانوئید

علت اصلی این بیماری هنوز ناشناخته است، اما محققان معتقدند ترکیبی از عوامل ژنتیکی و روانی در بروز چنین عوارضی دخیل است. با توجه به اینکه پارانوید در افرادی که اعضای خانواده آنها مبتلا به اسکیزوفرنی هستند شایع تر است، محققان معتقدند بین این دو اختلال شخصیتی ارتباط ژنتیکی وجود دارد.

تجربیات دردناک جسمی و احساسی در دوران کودکی می تواند به پارانوید کمک کند. خشم بی دلیل یا حمایت بیش از حد والدین می تواند منجر به احساس عمیق ناامنی در کودک شود که می تواند منجر به اختلال شخصیت پارانوئید در بزرگسالی شود.

مهم ترین اصول روانشناس کودک را بخوانید و از آن مطلع باشید

تشخیص اختلال پارانوئید

آنها سابقه و علائم بیمار را بررسی می کنند، احتمالاً یک معاینه فیزیکی برای ارزیابی وضعیت جسمانی بیمار، و در نهایت فرد را برای تشخیص و درمان بیماری های روانی به روانپزشک یا روانشناس ارجاع می دهند. استفاده از داروها به شدت توصیه نمی شود، زیرا این دارو شبهات بیمار را افزایش می دهد و پتانسیل توقف درمان را دارد. با این حال، در صورتی که شرایط خاصی مانند اضطراب شدید یا توهم با زندگی عادی فرد تداخل داشته باشد، ممکن است برخی داروها تجویز شوند.

 

درمان اختلال پارانوئید

از آنجایی که عواقب این بیماری می تواند فاجعه بار باشد، برای بهبود آن نیاز به درمان جامع است. برنامه هایی مانند خودیاری و حمایت از خانواده می توانند تأثیر قابل توجهی داشته باشند.

 

درمان اختلال شخصیت پارانوئید

استفاده از داروها توصیه نمی شود؛ زیرا دارو باعث افزایش حس سوء ظن و بدگمانی در بیمار می شود و احتمال قطع درمان وجود دارد. با این حال، اگر شرایط خاصی، مانند اضطراب شدید یا توهم در زندگی عادی فرد اختلال ایجاد کند، ممکن است داروهای خاصی تجویز شود.

 

روان درمانی اختلال شخصیت پارانوئید

یکی از موفق ترین و بهترین درمان ها برای اختلال پارانوئید روان درمانی است. این افراد به دلیل مشکلاتی که در برقراری ارتباط با دیگران دارند باید جدی گرفته شوند.

درمان می تواند در کنترل و بهبود سوءظن مثر باشد ، اما درمان چنین افرادی بسیار مشکل است زیرا آنها حتی به پزشک و درمانگر خود مشکوک هستند. این اختلال در صورت عدم درمان یا تسکین تا حدودی مزمن می شود.

ایجاد کمی اعتماد بین درمانگران و حفظ این سطح اعتماد نیز یک کار پیچیده است و به صبر و مراقبت زیادی نیاز دارد. در بسیاری از موارد، درصدی از بیماری در انسان باقی می ماند و این افراد تا پایان عمر نیاز به درمان کامل دارند.

 

آینده افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید

سرنوشت و آینده این افراد بستگی به شدت بیماری دارد. اگر بیماری مزمن باشد تا آخر عمر با آنها خواهد بود. البته برخی توانایی کنترل بیماری خود را دارند و می توانند تشکیل خانواده دهند و شغل خوبی پیدا کنند. اما بسیاری از این بیماران نا توان هستند.

 

پیشگیری از اختلال شخصیت پارانوئید

تا کنون هیچ کس نتوانسته راه حل کامل را ارسال کند، ولی درمان برای آن دسته از اشخاصی که مستعد این بیماری هستند، می تواند بسیار سودمند باشد.

 

بهترین مرکز مشاوره کرج

در این مقاله با اختلال پارانوئید آشنا شدیم. افراد مبتلا به این اختلال تقریباً به همه مشکوک هستند و با بدگمانی نگاه می کنند. و حتی اگر به طور منطقی ثابت شود که اطرافیان شما قابل اعتماد هستند، باز هم مشکوک هستند. زندگی با چنین فردی بسیار دشوار خواهد بود. درمان چنین اختلالی مستلزم صبر از طرف درمانگر و خانواده اوست.

موفق باشید.

نظرات کاربران

فرم ارسال نظر

پاسخ دادن به :

امتیار خود را ثبت کنید

در فرم پر شده خطاهایی وجود دارد. لطفا آنها را بررسی کنید.
اعتبارسنجی فرم موفق بود!
نظرات کاربران
بازگشت به بالا