نتیجه جستجوی ( صفحه پیدا شد)

اختلال خود شیفتگی یا نارسیسم

افراد خودشیفته

اختلال خودشیفته یا نارسیسم مرتبط با مقوله نمایش است و فرد مبتلا معتقد است که در تئاتر بسیار مهم و بزرگی است و در احساس قدرت و وقار اغراق می کند. آن ها در ذهن خود فردی شناخته شده تلقی می شوند و چون خود را بسیار شایسته و لایق می پندارند، نیازها و مشکلات دیگران در جهان آن ها جایی ندارد.

آن ها خود را بهتر از دیگران می بینند و با غرور و متکبرانه با دیگران رفتار می کنند، انتظار احترام و تحسین مداوم از دیگران دارند و اغلب هنگامی افسرده می شوند که دیگران یا حتی خودشان نتوانند انتظارات ناممکن و غیر قابل باور آن ها را برآورده کنند. در این مقاله قصد داریم در رابطه با خصوصیات افراد خودشیفته، سبب شناسی اختلال شخصیت خودشیفته، درمان و تشخیص آن صحبت کنبم با ما همراه باشید، همچنین چنانچه نیازمند مشاوره در خصوص اختلال خودشیفته و دیگر زمینه ها هستید می توانید با ما در تماس باشید.

 

علائم اختلال خودشیفته

افراد خودشیفته چه خصوصیاتی دارند؟ در پاسخ به این سوال نظر شما را به علائم زیر جلب می کنیم:

  1. افراد خودشیفته احساس غرور و تکبر دارند و خود را انسان مهمی می پندارند.
  2. آن ها معتقدند که منحصر به فرد هستند و دیگران رفتار خاصی با آن ها دارند.
  3. احساس حق و برتری در آن ها بسیار چشمگیر است.
  4. انتقاد را تحمل نمی کنند و از اینکه کسی از آن ها انتقاد می کند عصبانی می شوند.
  5. فقط پذیرش خود را دارند و مدام به دنبال ثروت و شهرت هستند.
  6. رابطه آن ها شکننده است زیرا نمی خواهند از قوانین معمول پیروی کنند.
  7. یک نوع رفتار استثماری دارند.
  8. عزت نفس شان شکننده است.
  9. مستعد افسردگی هستند.
  10. از مشکلات بین فردی رنج می برند.
  11. دارای مشکلات متعددی در محل کار یا مدرسه هستند.
  12. خود را درست و به جا می دانند.
  13. رویای موفقیت و قدرت را در سر می پرورانند.
  14. افراد خوشیفته نمی توانند همدردی کنند و اگر این کار را بکنند، به نظر می رسد که به اهداف خود رسیده اند.
     

به دلیل چنین ویژگی هایی، آن ها توسط دیگران طرد می شوند یا عشق دیگران را از دست می دهند. اینگونه تنش های روانی در این افراد رایج است. افراد مبتلا به خودشیفتگی ناچارند آن را تحمل کنند،  با اینکه تحمل این مسئله از عهده این افراد خارج است.

اگرچه نمی توان گفت که فرد فقط همین چند علامت را دارد، اما اگر در بین اعضای خانواده فردی با این ویژگی ها وجود داشته باشد، بهتر است او را تشویق کنید تا در جلسات مشاوره شرکت کرده و نسبت به درمان خود اقدام کند.

 

علائم اختلال خودشیفته

 

سبب شناسی و علت اختلال خودشیفتگی

علت اصلی اختلال خودشیفته یا نارسیسم هنوز مشخص نشده است، اما محققان معتقدند عوامل متعددی در ایجاد این اختلال دخیل هستند مانند عوامل ژنتیکی و محیطی. از عوامل ژنتیکی می توان به کشف ارتباط خودشیفتگی در ماده خاکستری مغز افراد خودشیفته، توسط محققان اشاره کرد که با همدلی، روابط عاطفی و نوعی ناسازگاری مرتبط است.

یکی از عوامل موثر محیطی، فرزند پروری نادرست است. تخطی والدین از فرزند پروری مناسب می تواند فرد را در بزرگسالی مستعد این اختلال کند، برخی از تربیت های نادرست والدین در این زمینه عبارتند از:

  • مجازات و پاداش شدید
  • وابسته کردن بیش از حد فرزندان به والدین
  • تحسین بیش از حد والدین و خانواده
  • اعمال خشونت نسبت به فرزند

 

با این اوصاف فرزندپروری در زمینه جلوگیری از بروز این اختلال بسیار مهم است اگر حس می کنید در این مسیر به یک روانشناس کودک احتیاج دارید می توانید با مشاوران ما وقت رزرو کنید.

جهت دریافت راهنمایی و یا ثبت درخواست مشاوره، با ما در تماس باشید

تماس با ما درخواست نوبت دهی مشاوره

تشخیص اختلال خودشیفته

هیچ ابزار آزمایشگاهی-پزشکی برای تشخیص اختلال شخصیت خودشیفته وجود ندارد. بلکه تنها با توجه به پرسشنامه ای که توسط خود بیمار پاسخ داده می شود، می توان به وجود بیماری (اختلال) ذکر شده پی برد.

اینگونه اختلالات الگوهای رفتاری و فکری هستند که ریشه در دوران کودکی دارند. این نوع رفتار حتی قبل از هشت سالگی نیز می تواند رخ دهد. این افراد در درک این مسئله با مشکلات زیادی رو به رو می شوند و بنابراین به دنبال درمان نیستند.

مطالعات اخیر به راحتی خودشیفتگی را بیان می کند. محققان معتقدند چون افراد نارسیس به خودشیفتگی خود افتخار می کنند آن را اصلاً نقص یا بیماری نمی دانند.

 

درمان شخصیت خودشیفته

معمولاً افرادی که این اختلال را می شناسند نمی خواهند تحت درمان قرار گیرند و این کار را به نوعی یک تحقیر می دانند. اکثر مراجعین برای این اختلال توسط خانواده و دوستان معرفی می شوند. روان درمانی اغلب برای درمان این اختلال استفاده می شود.

روند درمان به کندی پیش می رود زیرا درمانگر باید بر ویژگی های شخصیتی فرد مبتلا متمرکز شود، اما تغییرات در جلسات متعددی که برگزار می شود، ادامه می یابد.

هیچ داروی تجویزی برای توقف جریان احساسات وجود ندارد، اگرچه ممکن است اثرات آن ها را محدود کند اما درمان اصلی اختلال خودشیفته روان درمانی است.

 

اختلال شخصیت خودشیفته و ازدواج

کنار آمدن و تعامل با افراد خودشیفته می‌تواند بسیار چالش‌برانگیز و سخت باشد. پرداختن تمام‌وقت به این کار اصلا راحت نیست چرا که این مسئله می‌تواند موقعیت‌های ناسالم مکرری را ایجاد کند. دعواهای غیر عمدی و عمدی در ازدواج با فرد خودشیفته، بسیار معمول است. بعضی از افراد خودشیفته از توهین کردن و تحقیر همسر خود احساس لذت می‌ کنند. در مواقع دیگر، آن‌ها مداخله گر، کنترل‌کننده و بسیار فضول هستند. آن‌ها به علت داشتن احساس برتری نسبت به همسرشان دست به اعمال آسیب‌زننده‌ای می زنند یا سخنان آزاردهنده‌ای می گویند.

افراد خودشیفته به طور معمول به نیازها و خواسته‌های همسر خود توجهی نداشته و آن ها را نادیده می‌گیرند و به راحتی قول ها و وعده‌هایی که داده‌اند را به باد فراموشی می سپارند و مسئولیت حرف ها و اعمال خود را نمی پذیرند. آن‌ها حاضرند که همسرشان را به خاطر رفتارهایی که خودشان انجام داده اند سرزنش کرده و خود را به عنوان فرد قربانی جا بزنند.

از سوی دیگر، این موضوع وجود دارد که همسر فرد خودشیفته تمام سعی خود را می‌کند که با خواسته‌ها و نیاز های همسرش سازگاری پیدا کرده و آن ها را برآورده سازد که این مسئله به مرور زمان موجب ضعف روحی و روانی او می شود چرا که هرگز در زندگی یک فرد خوشیفته اولویت و ارجحیتی نخواهد داشت.

او سعی می‌کند آزاری که همسرش به او می رساند را تحمل و آن را مخفی کند و در نظر دیگران، نقش فردی شاد و راضی را بازی کند. همچنین هنگامی که او سعی می‌کند که با داشتن یک گفتگوی سازنده و با احترام مسئله ای را با همسرش حل کند اغلب شکست می خورد چرا که احتمال بحث و بعد از آن دعوا وجود خواهد داشت. آسان‌ترین و ساده ترین راه مقابله با یک همسر خودشیفته، ترک کردن اوست. عاقلانه نیست اگر فکر کنید که با مراقبت و عشق نسبت به اینگونه افراد می‌توانید آن ها را تغییر دهید.

با این اوصاف اگر قصد ازدواج دارید و در فرد مورد نظر خود علائمی از خودشیفتگی را مشاهده کردید پیشنهاد می کنیم مشاوره قبل از ازدواج را دریافت کنید و یا اگر با این افراد در حال زندگی هستید و به عنوان عضوی از خانواده تان یا همسرتان با آن ها تعامل دارید توصیه ی ما دریافت مشاوره خانواده در این خصوص است. شما می توانید از طریق رزرو وقت از مرکز مشاوره ققنوس مشاوره های لازم در این زمینه ها را دریافت کنید.

جهت دریافت راهنمایی و یا ثبت درخواست مشاوره، با ما در تماس باشید

تماس با ما درخواست نوبت دهی مشاوره

اعتیاد به الکل و خود شیفتگی

یکی از ویژگی های افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته این است که دارای اعتقادات متعصبانه و رفتارهای خودخواهانه هستند. همچنین افرادی که از الکلیسم رنج می برند می توانند رفتار مشابهی داشته باشند، زیرا الکلیسم و ​​اختلال شخصیت خودشیفته اغلب به طور همزمان رخ می دهند.

علائم الکلیسم و ​​اختلال شخصیت خودشیفته بسیار شبیه به هم هستند. برخی از بیماران خودشیفته به دلیل خود محوری و نفی پیامدهای منفی ممکن است به سوء مصرف الکل روی آورند. اعتیاد به الکل می تواند منجر به اختلال شخصیت خودشیفته شود. اگرچه معتاد هستند، اما در مورد سوء مصرف مواد و درمان، مانند پرهیز از الکل، موضعی دفاعی دارند.

 

درمان و تشخیص اختلال خودشیفته

 

گسترش اختلال شخصیت خود شیفته

بر اساس مطالعات، شیوع این اختلال بین دو تا شانزده درصد از جمعیت بالینی و کمتر از یک درصد از جمعیت عمومی است، این اختلال در مردان شایع تر است.

خطر ایجاد این اختلال در افرادی که والدینشان به این بیماری مبتلا هستند بیشتر از دیگران است و زیرا با این والدین، فرزندان در دوران کودکی در تمام جنبه های زندگی مانند قدرت، عزت نفس، هوش، زیبایی و… احساس واقعی ندارند.

محققان معتقدند تعداد افرادی که از این بیماری رنج می برند در حال افزایش است.

 

آینده افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی

این یک اختلال شخصیت مزمن است و درمان آن بسیار مشکل است. بیماران دائماً در نتیجه اعمال و رفتار خود در معرض ضربه و استرس قرار می گیرند. از آنجا که زیبایی، قدرت و مزایای کلی جوانان برای آن ها مهم است، آن ها نمی توانند با پیری کنار بیایند و بنابراین از بحران میانسالی رنج می برند.

اگر یکی از اعضای خانواده دچار این اختلال است، بهتر است قبل از رسیدن به میانسالی، او را به درمان تشویق کنید. آکادمی روانشناسی ققنوس که به عنوان یک مرکز مشاوره خوب در گوهردشت کرج شناخته می شود که با کمک و حضور مستمر متخصصان سلامت روان، تمام تلاش خود را برای بهبود و درمان مراجعین به کار می گیرد، شما می توانید از طریق شماره های موجود با ما در تماس باشید.

نظرات کاربران

فرم ارسال نظر

پاسخ دادن به :

امتیار خود را ثبت کنید

در فرم پر شده خطاهایی وجود دارد. لطفا آنها را بررسی کنید.
اعتبارسنجی فرم موفق بود!
نظرات کاربران

محبوب

اصلا خوشم نیومد.این چه بیمارییه دیگه؟از خودتون در آوردید؟

بازگشت به بالا