روانشناسی بلوغ
اسفند-22-1400
بلوغ به جنبه های مختلف جسمی و روانی مربوط میشود به همین دلیل است که روانشناسی بلوغ باید از ابعاد مختلف زندگی یک مورد بررسی قرار بگیرد . به طور قطعی یکی از سخت ترین مراحل رشد فرد دوران بلوغ است . گرچه آغاز نوجوانی بطور قطعی و کامل مشخص نیست ولی عموما شروع دوره نوجوانی با پدیده به نام بلوغ برابر است . بلوغ دوره ای است که شخص مسئولیت کار ها و اعمال خود را میپذیرد . برای اطلاعات بیشتر میتوانید به مرکز مشاوره مراجعه کنید.
انواع بلوغ
- بلوغ جنسی : این بلوغ با ترشحات غده های جنسی و ظهور ویژگی های ثانوی جنسی از قبیل رویش موهای زاید در بدن و فعالیت های غده های عرق در زیر بغل و قاعدگی میباشد .
- بلوغ جسمی : این بلوغ معمولا در سن 18 سالگی رخ میدهد با یک سری تغییراتی که در چهره شخص از حالت طفلانه و کودکانه به چهره بزرگسالی میرسند میباشد . راجع به روانشناس کودک در کرج بیشتر بدانید .
- بلوغ شرعی : پایان یافتن و اتمام نهمین سال قمری در زندگی دختران آغاز این نوع بلوغ است ، در این دوره دختران مسئولیت بیشتری نسبت به دستورات الهی پیدا میکنند .
- بلوغ اخلاقی : این بلوغ با کسب فضیلت ها از قبیل صراحت لهجه ، راستگویی و امانت داری و .... پذیرش این مسئولیت ها نمایان میشود .
- بلوغ اجتماعی : سالهای 17 تا 18 سالگی زمان رسیدن به بلوغ اجتماعی در افراد میباشد که افراد در این سن رفتار زنانه یا مردانه می یابند و کردار خود را بزرگ سالانه میکنند .
- بلوغ اقتصادی : در این هنگام احساس استقلال طلبی شخص که فرد برای خود در نظر دارد مانند پلن های کاری شخصی و ... که برای خود می چیند به فکر رسیدن به درآمد و رسیدن به زندگی بهتر میافتد .
- بلوغ سیاسی : حد قانونی این بلوغ برای زن و مرد در کشور ما یکسان است و در این سن وظیفه های فرد در جامعه تغییر میکند و مواردی مانند گرفتن حق گواهینامه ، داشتن حق رای و .... به فرد داده میشود .
روانشناسی دوران بلوغ پسران
بلوغ پسران مرحله ای از رشد است که همزمان در دوران نوجوانی رخ میدهد . همچنین ممکن است فرد رشد سریع جسمی را در خود تجربه کرده و نوع صحبت و تعامل با دنیای بیرون میباشد .
این امکان وجود دارد که نوجوان در زمان هایی از تغییراتی که در بدن خود به وجود آمده سرخورده و ناراحت و خجالت زده شود که پسران باید بدانند این موارد طبیعی بوده و برای همه این مشکلات پیش می آید .
پدر و مادرانی که نگران این دوره برای فرزندان خود هستند باید این را بدانند که سعی کنند این ارتباط را با فرزندان خود حفظ کرده و نگه دارند که این یک موضوع جدید و جدی و چالش برانگیز است . باید این را بدانند برای پسران این دوران می تواند بسیار مشکل آفرین باشد .
روانشناسی سن بلوغ پسران
بلوغ زمانی اتفاق می افتد که بدن فرد نوجوان به سرعت رشد کرده و سیستم تولید مثل فرد بالغ میشود و سایر اعضای بدن نیز رشد میکند . مغز شخص نوجوان در این زمان دچار تغییراتی شده که بر احساس و رفتار او تاثیر مستقیم میگذارد .
بلوغ به دلیل ترشح مواد طبیعی در بدن به نام هورمون اتفاق میافتد . که برای پسران این سن حدود 11 تا 13 سالگی شروع شده و مدتی طول خواهد کشید .
نکته بسیار مهم و حائز اهمیتی که باید به آن توجه کنید این است که همه ی افراد یک جور نبوده و متفاوت هستند و سن بلوغ افراد را نمیتوان با یکدیگر مقایسه کرد .
روانشناسی پسران در سن بلوغ
تغییراتی که در زمان بلوغ پسران اتفاق می افتد را میتوان به صورت های زیر دسته بندی کرد .
جهش رشدی : در این برهه نوجوان تغییراتی مثل رشد سریع قدی ، وزنی ، بزرگ شده دست و پا و سینه ، پهن شدن شانه و ... میشود .
در اغلب پسران در اواخر دوره نوجوانی خود یعنی بین سن 18 تا 20 سالگی دچار جهش رشدی میشوند که بین 10 تا 30 سانتی متر رشد میکنند و سینه بزرگ میشود پس اگر این اتفاق را مشاهده کردید اصلا نگران نباشید .
این یک وضعیت دوره موقت از بلوغ است که به احتمال خیلی زیاد از بین میرود . ولی اگر نگران بودید میتوانید با بهترین مرکز مشاوره کرج تماس بگیرید .
رشد مو در بدن : موها در زیر بغل و ناحیه تناسلی فرد رشد کرده و ابتدا نازک و مستقیم است که بعد از گذشت مدت ها ضخیم و کشدار میشود . مو های بازو ها و پاهای فرد ضخیم تر است و تیره تر شده و موهای جدیدی روی قسمت چانه و لب فوقانی نمایی میشود .
اگر به افراد متفاوت نگاه کنید متوجه میشوید همه مردان با یکدیگر تفاوت دارند بنابراین اگر فرزند شما ام این چنین است نگران نباشید .
دستگاه تناسلی : در دوران بلوغ بیضه ها هورمونی به نام تستوسترون را بیشتر تولید میکنند . افزایش تستوسترون تغییرات دیگری را در بدن پسران ایجاد میکنند . افزایش اندازه بیضه ها و آلت تناسلی نیز از همین دسته ها میباشد . ممکن است یک بیضه از دیگری زود تر رشد کند که این موضوع نگران کننده نیست .
تولید اسپرم : هنگامی که بیضه ها به بلوغ میرسند قطعا تستوسترون بیشتری تولید میکنند که این باعث تولید اسپرم میشود . شروع به نعوظ و انزال از این زمان آغاز میشود . این برای زمانی است که اسپرم را از آلت خود آزاد میکنند . معمولا این زمانی اتفاق می افتد که از نظر جنسی فرد دچار هیجان می شود .
صدا : در دوران بلوغ تار های صوتی پسران رشد کرده و حنجره آنها بزرگتر میشود این امر باعث میشود صدای نوجوان دورگه شود هنگامی که این اتفاق میافتد صدای او مردانه تر به نظر می آید .
نحوه رفتار با پسران در سن بلوغ
فراموش نکنید که شما به عنوان یک خانواده باید به فرزندتان کمک کنید و به سوالات پسرتان جواب دهید . دقت کنید خود را کنترل کرده و با تغییر پسرتان شما نیز نباید تغییر کنید .
توجه کنید این دوره را برای فرزند و البته خودتان قابل تحمل کنید . باید به موارد مهمی که اشاره می شود توجه کنید .
1. نشانه های پایان بلوغ در پسران چیست ؟
2. چگونه بلوغ را برای پسرم توضیح دهم ؟
3. بلوغ پسران چیست ؟
و .... که میتوان به آنها اشاره کرد اما از آنجایی که برای بعضی ها اطلاعات کافی نبوده و احساس خجالت برای والدین وجود دارد میتوان با مراجعه به مرکز مشاوره خوب در کرج و رفتن پیش مشاورین متخصص این مشکل را حل کرده به راحتی از این چالش عبور کنید .
بیشتر بخوانید
مرکز مشاوره تحصیلی در کرج
تفاوت های بلوغ جنسی برای دختران و پسران
از جمله تفاوت های جنسی پسران و دختران میشود به این اشاره کرد که پسران از دختران خیلی بیشتر خواستار به اوج رسیدن در لذت جنسی هستند و سعی میکنند در خیالبافی های خود غرق شوند . نسبت به نشانه های جنسی حساس تر بوده و در خواب ممکن است به اوج لذت جنسی برسند . آنها نسبت به دختران کمتر نیاز دارند که تحریک مداوم شوند .
این تفاوت های رفتار جنسی بین دو جنس میتوان به اختلاف سطح هورمونی نیز عامل بسیار مهمی در تفاوت رفتار جنسی دو جنس مخالف و نیز بین افراد همجنس میباشد .
بلوغ زودرس در روانشناسی
بلوغ نرمال برای دختران در سنین 8 تا 13 سالگی است و در پسران 9 تا 14 شروع میشود . بلوغ زودرس زمانی تشخیص گذاری میشود که این روند از حالت طبیعی خود زودتر آغاز شود . شیوع بلوغ زودرس در افراد و کودکان 5 به 1 است یعنی از هر 5 نفر 1 نفر به این مشکل دچار میشود .
علائم بلوغ زودرس
در واقع علائم بلوغ زودرس ، با بلوغ به صورت طبیعی تفاوت ندارد و نشانه ها در دختران و پسران به شرح زیر است .
علائم بلوغ زودرس در دختران
- جوانه زدن سینه ( به عنوان ابتدایی ترین نشانه ها در بیشتر موارد )
- عادت های ماهانه ( می تواند 2 یا 3 سال بعد از شروع علائم اولیه دیده میشود )
علائم بلوغ زودرس در پسران
- رشد بیضه ها ، آلت تناسلی و کیسه بیضه
- بم شدن صدا ( از آخرین نشانه ها میباشد )
روانشناسی بلوغ دختر
تغییرات عاطفی در دختران نوجوان چگونه است
. تغییرات در طرز تفکر : هرچه دختر شما بزرگتر میشود درک او از محیط و دنیای اطراف رشد پیدا میکند به طور مثال تمایل دارند تجارب جدیدی داشته باشند .
. خود را بهتر توصیف میکنند : به راحتی می تواند احساسات خود را بیان کرده و با دیگران ارتباط بگیرد .
. بسیار گریه میکند : به دلیل اینکه روی بسیاری از موارد و موضوعات حساس میشود نسبت به هر موضوعی احتمالا گریه میکند .
. احساس زنانگی بیشتر میشود : میل به رفتار های دخترانه نسبت به قبل افزایش پیدا میکند و دختر تمایل دارد شبیه زنان دیگر شود .
دختران در دوران بلوغ به چه مشکلاتی برمیخورند;
مشکلات بلوغ دختران به لحاظ روحی و روانی و جسمی قابل بحث میباشد به همین دلیل برخی دیگر شرایط سخت تری را نسبت به بقیه تجربه میکنند . به همین دلیل روانشناسان معتقدند باید با توجه به مشاهده تغییرات جسمی و روحی به مشاوره فردی مراجعه کنید .
برخی از مشکلات عبارتند از :
- درد های شدید قاعدگی
- ترشحات واژینال
- پوستی چرب و با جوش های صورت
- کم شدن ویتامین بدن و در عین حال ریزش مو
- عفونت های دخترانه
- خارش و بوی بد بدن در زیر بغل و ناحیه شرمگاهی
- چاقی بدن
- در برخی دختران خونریزی شدید
- افزایش تعریق
مشکلاتی از این قبیل که در صورت نیاز می شود با مشاوره در مرکز مشاوره در کرج مشورت کرد .
نظرات کاربران
پاسخ دادن به :
امتیار خود را ثبت کنید